La UE ha posat en marxa un paquet de mesures i sancions contra Rússia després de la invasió a Ucraïna, entre les quals hi ha la prohibició de les emissions de Russia Today i Sputnik a Europa. Es va justificar com a mesura per “no escampar més les seves mentides per justificar la guerra de Putin”. Una mesura inèdita i que pot suposar un precedent perillós pel que fa a la censura de mitjans de comunicació. Alhora, Rússia també ha prohibit l’emissió de Radio ECO de Moscou i el canal de televisió Rain, pels seus vincles amb mitjans estrangers.
La millor manera de contraatacar la informació falsa no és fer callar, sinó amb informació vertadera i contrastada per múltiples fonts. Per això ens afegim a les protestes de periodistes de diferents parts del món en contra de l’aplicació d’aquestes mesures als mitjans de comunicació. Entre altres, la Federació Europea de Periodistes adverteix que “la prohibició d’un mitjà de comunicació és un acte greu, que s’ha de basar en fonaments jurídics sòlids i elements objectius, per evitar l’arbitrarietat” i insisteixen que “el repte de les democràcies és lluitar contra la desinformació i alhora preservar la llibertat d’expressió”.
La llibertat d’expressió és un dret fonamental recollit a l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans. És el dret de tot individu per expressar idees i opinions. El Tribunal Europeu de Drets Humans reconeix que la llibertat d’expressió constitueix “un dels fonaments essencials de la societat democràtica, una de les condicions primordials del seu progrés i del desenrotllament de la persona humana” i a l’article 20 de la Constitució Espanyola es reconeix, entre altres punts, el dret “A expressar i difondre lliurement els pensaments, les idees i les opinions mitjançant la paraula, l’escriptura o qualsevol altre mitjà de reproducció”.
Comments are closed